Telia og Telenor dropper planlagt fusion i Danmark

Storfusionen mellem de nordiske teleselskaber Telenor og Telia på det danske marked er lagt i graven.

/ritzau/FINANS

Telenor og Telia har besluttet at trække sig fra den planlagte fusion af deres teleforretninger i Danmark. Det sker, fordi det ikke har været muligt at nå til enighed med EU-Kommissionen om acceptable vilkår for fusionen.

Det skriver de to nordiske selskaber i en pressemeddelelse.

Parterne nåede frem til en aftale i december sidste år, som ville have skabt et selskab, der kunne måle sig med TDC i forhold til størrelse og skabe synergier for omkring 800 mio. kr. om året.

"For at varetage begge selskabers interesse var det nødvendigt at handle nu. Telenor og Telia vil fortsætte med at konkurrere og levere produkter og services i det danske marked gennem vores oprindelige respektive fuldt operative selskaber," siger Kjell-Morten Johnsen, koncerndirektør og europachef i Telenor, i meddelelsen.

Tidligere på ugen var det fremme, at Telenor og Telia havde tilbudt EU-Kommissionen at frasælge op til 40 procent af en netværksenhed til en tredjepart, som dermed ville få adgang til de to selskabers netværksteknologi.

Derudover skulle en ny aktør på markedet også have option på at købe over 30 telebutikker, og Telenor var også være indstillet på at sælge sit Bibob-teleselskab, der har mellem 140.000 og 150.000 danske kunder.

Det har tilsyneladende ikke været tilstrækkeligt til at tilfredsstille EU's konkurrencemyndigheder, der har Margrethe Vestager i spidsen som konkurrencekommissær. Kommissionen havde sat 7. oktober som endelig deadline for en afgørelse om fusionen, men med fredagens melding kan embedsfolkene i Bruxelles allerede nu gå videre til andre opgaver.

Telia og Telenor var ellers langt fra med planerne om fusionen og havde allerede udpeget nordmanden Hilde Tonne som ny topchef for det fusionerede selskab.

Selskaberne skriver i pressemeddelelsen, at de nu vil revurdere deres strategiske muligheder på det danske marked.

TDC, der er markedsleder på det danske marked, har set fordele i fusionen, da den ville skabe mildere konkurrenceforhold i den danske telebranchen. Da fusionen blev annonceret i begyndelsen af december 2014, fik nyheden TDC-aktien til at stige omkring 5 pct.

Flere analytikere har også påpeget, at fusionen vil skabe et sundere konkurrencemiljø på det danske marked, som gennem flere år har været stærkt konkurrencepræget, hvilket især TDC har lidt under med kundeafgang og pres på omsætningen.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også