Se og Hør-sagen går i gang - få overblikket her

Efter en længere ventetid ruller Se og Hør-sagen i gang i dag. MediaWatch giver dig overblikket over første del af den forestående sag.

Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto/Arkiv
Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto/Arkiv

Mere end to år efter sagen begyndte at rulle, rykker Se og Hør-sagen i dag ind i retssalen. Det sker kl. 9 i byretten i Glostrup.

Her ventes det, at tre af i alt ni tiltalte i sagen vil erklære sig skyldige. Det drejer sig om Aller Media, der udgiver Se og Hør, tidligere nyhedschef på ugebladet Lise Bondesen samt Kim Bretov, tidligere redaktionssekretær.

Man kunne måske tro, at den ged hurtigt kan barberes: De tiltalte erklærer sig skyldige, og retten afsiger en dom. Men helt så enkelt kommer det måske ikke til at gå.

Flere advokater for de øvrige seks tiltalte, som altså vil kæmpe for frifindelse, vil nemlig prøve at forpurre tilståelsessagerne. Argumentet for det lyder, at de tre tiltalte, der vil tilstå, vil erklære sig skyldig i at have medvirket til hacking foretaget af den såkaldte tys-tys-kilde. Men det er endnu ikke fastslået i retten, om tys-tys-kildens handlinger er ulovlige, og derfor giver det ikke meget mening at tilstå medvirken til noget, som måske er inden for lovens rammer, ræsonnerer flere af forsvarerne.

"Hvis journalisterne, lad os kalde dem det under ét, skal dømmes, så forudsætter det, at de vidste, at tys-tys-kilden hackede sig ind og ikke bare misbrugte sin adgang. Det bliver svært, fordi tys-tys-kilden nægter at have hacket. Det betyder, at dommerne, hvis de skal køre det som en tilståelsessag først, skal lægge journalisternes erkendelse af hacker-delen til grund. Og den er meget teknisk kompleks. Det er en lidt bagvendt måde at gøre det på," sagde advokat Kåre Pihlmann, der repræsenterer tidligere Se og Hør-chefredaktør Kim Henningsen, tidligere på sommeren til MediaWatch.

Begynder i september

Også indvirkningen på de øvrige tiltalte er et hensyn, som Kåre Pihlmann tager.

"Det er samme sagskompleks. Og jeg ved, hvordan anklagerens argumentation vil lyde efterfølgende, nemlig at nogen allerede har tilstået, og så er der de hårdnakkede benægtere, som bestrider det, som for andre var åbenlyst," sagde advokaten.

Retssagen mod de øvrige seks tiltalte i sagen begynder først 9. september. Der er afsat 20 retsdage til sagen, og forventningen er, at der falder dom i slutningen af november.

Et andet relevant spørgsmål er, hvad det betyder for de øvrige tiltalte, hvis sagerne mod de tre nævnte, der vil erklære sig skyldige, køres som tilståelsessager. Svaret fra eksperter er i grove træk: Ikke alverden.

"Det sker ret ofte i sager med flere tiltalte, at nogen tilstår, og andre erklærer sig uskyldige – og at tiltalte i samme sag får forskellige domme. Det er ikke usædvanligt, men det betyder, at når retten så skal fastlægge hændelsesforløbet, og hvad der egentlig er sket i en sag, skal retten foretage en vurdering af det samlede bevismateriale - i form af dokumenter, fysiske beviser og de forklaringer, der er afgivet - og herunder vurdere, hvilke forklaringer der er mest troværdige. Derfor kan kan man også i nogle tilfælde ende ud med forskellige domme i et fælles kompleks," sagde Vibeke Borberg, forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, i juli til MediaWatch.

På linje med hende lagde Lars Bo Langsted, professor ved det Juridiske Institut på Aalborg Universitet, sig.

"Det er ikke så meget det, at de tilstår. Det er mere det, de kan forklare undervejs, der kan være en belastning (for de øvrige tiltalte, red.)."

Kendisser i venteposition

På sidelinjen i sagen står en række andre aktører. Blandt de centrale er de kendisser, hvis oplysninger ifølge sagens anklageskrift er blevet videregivet til Se og Hør.

Flere af dem har varslet civile søgsmål med krav om godtgørelse, men noget hastværk er der ikke.

"Jeg vil gerne se, hvordan straffesagen falder ud. Så forholder vi os til det," sagde advokat Brian Werner Larsen fra Lex Advokater, der repræsenterer blandt andet Casper Christensen, Mads Mikkelsen og Iben Hjeljle, tidligere på ugen til MediaWatch.

Også Nets spiller en rolle i sagen. Det var gennem Nets, at tys-tys-kilden fik adgang til de kreditkortoplysninger, som er sagens kerne. Selskabet ønsker ikke at oplyse, om det her og nu står over for at hvæsse de juridiske knive og rejse krav mod Aller Media, tys-tys-kilden eller andre i sagen.

"Dette er en sag, som vi naturligvis følger tæt. Men hvilke juridiske overvejelser vi gør os i forhold til de enkelte aktører i sagen, kommenterer vi ikke på," lyder det i en skriftlig kommentar fra Nets' kommunikationschef, Karsen Anker Petersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Forsiden lige nu

Læs også